Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

HOW to get rid of garlic breath


Το σκόρδο είναι πεντανόστιμο και δίνει τρομερή γεύση στο φαγητό αλλά έχει ένα μεγάλο αρνητικό... αφήνει μια πολύ κακή μυρωδιά στο στόμα. Οι περισσότεροι σήμερα, λόγω της παράδοσης, φάγαμε μπακαλιάρο σκορδαλιά -και πολύ καλά κάναμε! Έεελα όμως που οι περισσότεροι αύριο έχουμε σχολές, δουλειές και γενικά θα αλληλεπιδράσουμε με κόσμο;

Σήμερα στο blog σου έχω μερικές προτάσεις για να μειώσεις την κακοσμία, γιατί για να την εξαφανίσεις δεν υπάρχει περίπτωση!



Γιατί το σκόρδο κάνει την αναπνοή μας να μυρίζει άσχημα;
Το σκόρδο παράγει μια ουσία που λέγεται σουλφοξείδιο κυστεΐνης (WHAT?!) η οποία ευθύνεται για την άσχημη μυρωδιά του. Υπάρχουν δύο τρόποι που σου δημιουργεί άσχημη αναπνοή. Ο πρώτος είναι με την επαφή του με το στόμα σου, δηλαδή με το που φας το σκόρδο σου δίνει αμέσως αυτή την μυρωδιά η οποία δεν φεύγει από εκεί μέχρι να βουρτσίσεις τα δόντια σου και πλύνει καλά το στόμα σου.

Ο δεύτερος τρόπος, που το σκόρδο επηρεάζει την αναπνοή σου, είναι μέσω των πνευμόνων. Το 1936, είχε γίνει μια μελέτη στην οποία δύο γιατροί τάιζαν σκορδόσουπα έναν ασθενή που έπασχε από καρκίνο στον οισοφάγο. Εξαιτίας του καρκίνου, ο ασθενής τρεφόταν μέσω ενός σωλήνα που εισερχόταν στο στομάχι μέσω του κοιλιακού τοίχους, χωρίς να περνάει από το στόμα δηλαδή. Παρατήρησαν, ότι παρόλο που το σκόρδο δεν μπήκε στο στόμα του ασθενή, η αναπνοή του μύριζε σκόρδο ακόμα και τρεις ώρες αργότερα.

Η ουσία η οποία κάνει την αναπνοή να μυρίζει σκόρδο λέγεται allyl methyl sulfide (AMS) (θα βρω πώς λέγεται στα ελληνικά, που θα μου πάει;). Το AMS είναι ένα αέριο που απορροφάται από το αίμα κατά την διάρκεια του μεταβολισμού του σκόρδου. Μέσω του αίματος μεταφέρεται στους πνεύμονες απ'όπου και το εκπνέουμε. Γι' αυτό είναι τόσο δύσκολο να απαλλαγούμε από την μυρωδιά του σκόρδου, γιατί όσο καλά και να πλύνουμε το στόμα μας, θα παραμείνει γιατί περιέχεται στον αέρα που εκπνέουμε. 



Πώς να μειώσεις την μυρωδιά του σκόρδου στην αναπνοή σου:
Για να απαλλαγείς τελείως από την μυρωδιά του σκόρδου στην αναπνοή, πρέπει να μην φας σκόρδο. Ό,τι και να κάνεις η ουσία που αναφέραμε θα βρίσκεται στους πνεύμονές σου μέχρι σιγά σιγά να αποβληθεί από τον οργανισμό σου. Υπάρχουν όμως κάποια γιατροσόφια για να μειώσεις την κακοσμία του στόματος:

  • Μαϊντανός:  Μασούλησε λίγο μαϊντανό αφού φας σκόρδο, θα απαλύνει την μυρωδιά του.
  • Κάρδαμο, μέντα, μάραθο, γαρύφαλλο, γλυκάνισο: Και αυτά, όπως και ο μαϊντανός, απαλύνουν την μυρωδιά του σκόρδου.
  • Λεμόνι: Φάε μια φέτα λεμόνι! (ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΑ.) Και αυτό απαλύνει την κακοσμία και σκοτώνει τα βακτήρια. Επίσης, αν πλύνεις τα χέρι σου με λεμόνι διώχνει την μυρωδιά του σκόρδου από τα δάχτυλά σου.
  • Τσάι: Το τσάι, ιδιαίτερο το πράσινο τσάι και ο δυόσμος, περιέχουν πολυφαινόλες οι οποίες μειώνουν τις ουσίες που παράγει το σκόρδο. Μπορείς να πίνεις τσάι παράλληλα με το φαγητό σου ή έπειτα.
  • Τσίχλα: Θα μου πεις "DUH?!" αλλά εγώ θα σου πω ότι πέραν της κάλυψης που σου δίνει, μπορεί να μαζέψει και τα υπολείμματα φαγητού που τυχόν έχουν κρυφτεί στα δόντια σου.
  • Γάλα: Μια μελέτη που έγινε το 2010 έδειξε ότι το γάλα βοηθάει στην μείωση της μυρωδιάς του σκόρδου στην αναπνοή. Υπάρχει η θεωρία ότι τα λιπαρά που περιέχονται στο γάλα, απαλύνουν την μυρωδιά του σκόρδου.
  • Υποκατάστατα του σκόρδου: Αν τρως σκόρδο για τις ευεργετικές του ιδιότητες, μπορείς να βρεις άοσμα υποκατάστατα σκόρδου!


Επίσης, μπορεί να είσαι και από τα άτομα που δεν τους ενδιαφέρει καθόλου αυτό το άρθρο γιατί λατρεύουν την μυρωδιά του σκόρδου. Εγώ ανήκω μια εδώ, μια εκεί. Αν έχει λίγο σκόρδο στην μακαρονάδα, σιγά το πράγμα. Αν όμως σε κάθε μπουκιά μπακαλιάρου, βάζω και μια πιρουνίτσα σκορδαλιά... Ε, με λες και απλησίαστη μετά! 

Ελπίζω να σας βοήθησα, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και καλό σας βράδυ!

Φιλιά,
Αναστασία 


Μετά από πολύ ψάξιμο στο αγαπημένο google, το άρθρο που αποτέλεσε πηγή για το post ήταν αυτό: http://www.breathmd.com/garlic-breath.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου