Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

WORLD AIDS DAY December 1st

https://www.facebook.com/foteinizag


Όπως οι περισσότεροι θα γνωρίζετε, την Δευτέρα που μας πέρασε ήταν η Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS. Δώστε λίγα λεπτά να ενημερωθείτε για το aids, με μια γρήγορη επίσκεψη στον κόσμο του google ή απλά διαβάστε το παρακάτω απόσπασμα από την βικιπαίδεια.



" Η λοίμωξη με τον Ιό Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας (Human Immunodeficiency Virus Infection) και το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS) είναι μια νόσος του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV). Η νόσος παρεμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα και παρεμποδίζει τη λειτουργία του, κάνοντας τα άτομα με AIDS περισσότερο πιθανά να αποκτήσουν λοιμώξεις, όπως ευκαιριακές λοιμώξεις και όγκους που συνήθως δεν προσβάλουν τα άτομα με λειτουργικά ανοσοποιητικά συστήματα. Αυτή η ευπάθεια χειροτερεύει με την εξέλιξη της νόσου.

Ο HIV μεταδίδεται πρωταρχικά με τη σεξουαλική επαφή, όπως με το πρωκτικό, κολπικό ή στοματικό σεξ, τη μετάγγιση αίματος, τις μολυσμένες υποδερμικές βελόνες, και από τη μητέρα στο παιδί κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τον θηλασμό. Ορισμένα σωματικά υγρά όπως το σάλιο, τα δάκρυα, τα ούρα και ο ιδρώτας δεν μεταδίδουν τον HIV εκτός εάν περιέχουν μικροποσότητες αίματος. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί επίσης από επαφή ενός βλεννογόνου (δηλ. μιας βλεννώδους μεμβράνης που επικαλύπτει κάποιες κοιλότητες του σώματος, όπως ο βλεννογόνος του στόματος ή του εντέρου) με ένα σωματικό υγρό που περιέχει τον ιό, όπως αίμα, σπέρμα, κολπικά υγρά, προσπερματικά υγρά ή γάλα θηλασμού ενός μολυσμένου ατόμου.
Η προφύλαξη από την HIV λοίμωξη, πρωταρχικά μέσω του ασφαλούς σεξ και των προγραμμάτων ανταλλαγής συρίγγων και βελόνων, αποτελεί στρατηγική κλειδί για τον έλεγχο της νόσου. Δεν υπάρχει θεραπεία ίασης ή προληπτικό εμβόλιο. Παρόλα αυτά η αντιρετροϊκή θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και να οδηγήσει σε ένα προσδόκιμο ζωής κοντά στο φυσιολογικό. Παρότι η θεραπεία αυτή μειώνει τον κίνδυνο θανάτου και επιπλοκών από τη νόσο, τα φάρμακα αυτά είναι υψηλού κόστους και σχετίζονται με παρενέργειες οφειλόμενες αποκλειστικά σε αυτά (οι οποίες πολλές φορές συνδυάζονται με τις παρενέργειες που προκαλεί η χρόνια HIV λοίμωξη)."

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;
Αν θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ τα άτομα που πάσχουν από AIDS, δεν έχεις παρά να ψάξεις τις παρακάτω οργανώσεις και να επικοινωνήσεις μαζί τους.

Για να μην ξεχνάμε ότι κάποια άνθρωποι δίνουν τον αγώνα τους είτε είναι Χριστούγεννα είτε όχι. Ήθελα να υπάρχει και αυτή η πλευρά στο blog, όχι μόνο τα συννεφάκια πάνω στα οποία ονειροπολούμε, χωρίς βέβαια αυτό να είναι κακό ή απαγορευτικό! 

Η φωτογραφία ανήκει στην Φωτεινή Ζαγλάρα, την ξαδέρφη μου, που σφύζει από ταλέντο. Πηγαίνετε γρήηηγορα να κάνετε like στην σελίδα της στο facebook και να θαυμάσετε την δουλειά της. Έχει και προφίλ στο flickr για όσους ενδιαφέρονται!

Φιλάκια dudez, τα λέμε την Παρασκευή εδώ ή νωρίτερα στα social media:
https://www.facebook.com/thehowseproject
http://instagram.com/thehowseproject/
https://twitter.com/thehowseproject
https://www.pinterest.com/thehowseproject/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου